Piątek, 17 maja
Imieniny: Weroniki, Sławomira
Czytających: 6062
Zalogowanych: 3
Niezalogowany
Rejestracja | Zaloguj

Artykuł Czytelnika: Krnąbrne Bawoły

Autor: starszygosc16cm
Wtorek, 16 kwietnia 2024, 20:55
Ogółem rzecz biorąc bawół jako zwierze ciężkie bywa w przyrządzeniu dlatego dzisiaj podam wam drodzy czytelnicy przepis na wyśmienitą zupkę o smaku pomidora.

PRZYGOTOWANIE
Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu.
W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
Wyjąć mięso z wywaru, dodać pomidory, dokładnie wymieszać i zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna.
Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.

PROPOZYCJA PODANIA
ugotowany biały ryż lub makaron / posiekana zielona pietruszka lub koperek

WSKAZÓWKI
* lub 500 ml DOMOWEGO PRZECIERU POMIDOROWEGO lub 250 ml gotowego przecieru pomidorowego - passaty pomidorowej z kartonika lub butelki.

Twoja reakcja na artykuł?

0
0%
Cieszy
0
0%
Hahaha
0
0%
Nudzi
0
0%
Smuci
0
0%
Złości
0
0%
Przeraża

Czytaj również

Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2024 Highlander's Group